Začelo se je novo šolsko leto

datum: 01.09.2010

kategorija: Novice

 

OtrociceladeOb današnjem začetku pouka je okoli 160.000 osnovnošolcev in nekaj več kot 83.000 dijakov znova sedlo v šolske klopi, približno 18.000 malčkov pa bo prvič prestopilo šolski prag.

Na cestah bomo veliko pogosteje kot med otrocikolopočitnicami srečevali otroke, med njimi se jih je mnogo podalo v šolo prvič. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izredno pomembna. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani.

Otroci na cestiOtroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise pogosto spregledajo ali pa si jih razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji). Poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.

Za večjo varnost otrok vam svetujemo:

Starši:

- Te in prihodnje dni čim več časa namenite prometnovarnostni vzgoji otrok.
- Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
- Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.
- Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih.Otroci na cesti 2
- Tudi sami se vedno pripnite!


Vozniki:

- Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
- Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
- Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).


Vsem šolarjem in dijakom CPK d.d. želi uspešno in varno šolsko leto.


Vir: www.policija.si


 

nazaj Fotogalerija