Konec šolskega leta in varnost otrok

datum: 26.06.2007

kategorija: Novice

 

Otroci na cestiOb zaključku šolskega leta bi radi opozorili vse udeležence v prometu, da bodo v času počitnic otroci prisotni na cestah in ulicah tudi v času, ko jih med šolskim letom nismo pričakovali ter na krajih, kjer jih do sedaj ni bilo. Pozivamo vse voznike motronih vozil, da so v naseljiv, v bližini igrišč, blokovskih naselij in drugje, kjer se zadržujejo otroci in mladi še posebej pozorni. Svoje ravnanje v prometu naj prilagodijo novim razmeram ter naj znižajo hitrost, skladno tudi z akcijo, ki poteka v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa.

Na drugi strani pa bi radi opozorili otroke in njihove starše, da morajo v prometu ravnati čimbolj pravilno in poskrbeti za svojo varnost in varnost otrok.

Otroci kot potniki v avtomobilih morajo biti pripeti z varnostnim pasom ali pa nameščeni v ustrezne otroške sedeže primerne starosti in velikosti. Tudi na najkrajših vožnjah.

V času počitnic se otroci pogosto igrajo zunaj na igriščih in dvoriščih, opozorimo jih, da cesta nikakor ni primerna za igro. Otroci naj bodo oblečeni v živobarvna oblačila, uporabljajo pa naj tudi odsevna telesa, saj se s tem ko so dalj časa zunaj zlahka znajdejo tudi v pogojih slabše vidljivosti in mraku. Otroci do 7. leta starosti ne smejo samostojno sodelovati v prometu, ampak morajo imeti vedno spremstvo odrasle osebe. Če otrok uporablja rolerje, kotalke, skiro preverite njegove spretnosti, obvezno mora biti opremljen s ščitniki in čelado na glavi.

Otroci do 10. leta starosti ne smejo samostojno voziti kolesa v prometu, ampak morajo imeti spremstvo. Kljub temu, se vedno prepričajmo, da otrok dovolj dobro obvlada kolo, da se zna ustaviti, zavirati, sestopiti preden greste z njim na cesto. Kolo mora biti tudi tehnično izpravno, da je lahko varno, zato preverite kolesa otrok, zavore, če delujejo dobro. Otroci morajo med vožnjo na kolesu vedno uporabljati kolesarsko čelado, ki jih bo zaščitila ped najhujšimi posledicami v primeru padcev. Tudi glave odraslih naj bodo zaščitene, saj so enako občutljive, hkrati pa bodimo dober zgled otrokom.

Vsem otrokom in njihovim staršem želimo brezskrbne in varne počitniške dni.  

nazaj Fotogalerija