Napoved prometa med poletno turistično sezono

datum: 27.06.2008

kategorija: Novice

 

Čeprav so se zastoji na slovenskih cestah zaradi začetka turistične sezone začeli že pretekla dva vikenda, se konec tedna, ki je pred nami, začne še bolj izrazito obdobje povečanega prometa zaradi turistov, veljati pa začnejo tudi dodatne prepovedi za tovorni promet.

Kot v preteklih letih je tudi tokrat pričakovati večje zgostitve prometa na cestah med mejnimi prehodi z Avstrijo in Italijo ter mejnimi prehodi s Hrvaško, na slednjih pa občasno tudi daljše čakalne dobe.

Na Štajerskem bodo najbolj obremenjene ceste med mejnim prehodom Šentilj in Mariborom ter Mariborom, Ptujem in mejnim prehodom Gruškovje, na Gorenjskem med mejnim prehodom Karavanke in Ljubljano, na Primorskem na koncu hitre ceste v Kopru, ter na cestah med mejnimi prehodi Škofije in Fernetiči na meji z Italijo ter Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod in po pričakovanju nekoliko manj Jelšane na meji s Hrvaško. Na Dolenjskem je večje zgostitve prometa pričakovati na hitri cesti mimo Trebnja in na mejnem prehodu Obrežje.

Vse poletje bo promet povečan predvsem ob koncih tedna. Po izkušnjah iz preteklih let bodo najbolj kritična sobotna jutra in dopoldnevi od konca junija pa vse do prve polovice septembra, še posebej opozarjamo na vse konce tedna v avgustu.

Voznikom priporočamo, da se, če se le da, izognejo prometnim konicam in potovanje načrtujejo v času, ko so prometne zgostitve manjše. Če pa to ni mogoče, pa naj se na pot odpravijo dovolj zgodaj, imajo s sabo zadostne količine tekočine in potrpežljivosti.

Že pred potjo naj se v Prometno-informacijskem centru pozanimajo o razmerah na cestah. Aktualne informacije so 24 ur na dan dostopne na spletnem naslovu www.promet.si, na telefonski številki 1970, na brezplačni glasovni postaji 080 22 44, priporočljivo pa je tudi poslušanje radia.

Posebej domačim voznikom bomo ob turističnih prometnih konicah poskušali najti alternativne poti, predvsem po cestah nižje kategorije, ki so po izkušnjah v tem času veliko manj obremenjene kot magistralne, prav tako pa so lahko čakalne dobe na nekaterih manjših mejnih prehodih krajše. Je pa pričakovati, da se bodo zaradi spremenjenega sistema cestninjenja v Sloveniji (uvedba vinjet) prometni tokovi nekoliko spremenili in se bo tudi na cestah nižje kategorije turistična sezona poznala bolj kot v preteklosti.

Za tovorna vozila katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, v Sloveniji veljajo od 28. junija do 7. septembra naslednje omejitve: 
 

  • ob sobotah od 8. do 13. ure oz. na nekaterih cestah na Primorskem od 6. do 16. ure 
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 22. ure


Razširjene prepovedi za tovorni promet v času turistične sezone veljajo tudi v številnih drugih evropskih državah.

Prometni koledar 2008

(Vir: PIC)

nazaj Fotogalerija