Pred tatovi nismo varni niti na dopustu

datum: 26.07.2008

kategorija: Novice

 

Čas dopustov je tudi sezona za tatove. Ne samo, da se veselijo naše prazne hiše oz. stanovanja, ko odrinemo na dopust, temveč nas spremljajo tudi na poti. Pri tem se poslužujejo nadvse domiselnih trikov. Poglejmo nekaj primerov.


Francija, Španija, Italija

Tatovi na skuterjih. Medtem, ko se počasi približujete semaforiziranemu križišču si dva ali trije »skuteristi« podrobno ogledajo vsebino na zadnjih sedežih vašega avtomobila (če seveda ni potnikov). Ko se pred semaforjem ustavite izvedejo bliskovito akcijo, odprejo zadnja vrata avtomobila, ter odnesejo vse kar imate vrednega na zadnjih sedežih (fotoaparat, kamera, torbica …)

Vlomilci v avtodome. Med prenočevanjem na parkirnih prostorih ali počivališčih ob avtocestah so vozniki avtodomov in vozniki bivalnih priklopnikov (počitniških prikolic) pogoste žrtve zelo drznih vlomov in ropov. Tatovi uporabljajo celo pline za omamljanje, da lahko mirno odnesejo iz vozila vse kar je vrednega. Po takšnih tatvinah še posebej slovi južni del Francije.

Lažni civilni policisti. Na bolj samotnem kraju vas, s »prirejenim policijskim civilnim vozilom«, ustavita lažna policista v civilu, seveda s ponarejeno policijsko izkaznico ter značko. Pod pretvezo, da iščeta mamila, temeljito preiščeta vaše vozilo in pri tem spretno izmakneta vredne stvari. Na takšne lažne policiste lahko naletite na avtocesti A5 v Španiji.
V nekaterih drugih primerih vas tatovi, zopet pod pretvezo policije, ustavijo, kjer vam zaradi prehitre vožnje (sicer nedokazljive), nepripenjanja ipd., zaračunajo visoko kazen, ki jo je seveda potrebno takoj plačati. Izdajo vam celo ponarejen račun.

Tatovi, ki vam nudijo pomoč. Naslednji trik, katerega se tatovi poslužujejo je ta, da vam pri ustavitvi npr. pri črpanju goriva, ko čakate pred semaforjem, na parkirnem prostoru, predrejo pnevmatiko in vam nato sledijo dokler vozila, zaradi okvare, ne ustavite ali pa vas celo sami opozorijo na spraznjeno pnevmatiko. Pri zamenjavi pnevmatike vam dobrohotno ponudijo svojo pomoč. Medtem, ko ste polno zaposleni, vam njihovi »pajdaši«, spretno izmaknejo, kar pač najdejo vrednega (mobilne aparate, fotoaparate, video kamere …). Po tem še posebej slovi avtocesta A7, ki poteka med Špansko in Francosko mejo.


Vzhodna Evropa

Tatovi, ki vam ukradejo kar cel avto. Na Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Poljskem so tatovi veliko bolj temeljiti. Poslužijo se kar celotnega vozila. Tudi pri ogledovanju znamenitosti teh držav, bodite pozorni, saj lahko kaj hitro ostanete brez torbice oz. denarnice.


Severna Evropa

Previdnost pa ni odveč niti na severu Evrope, saj tudi s Švedske poročajo o vse večjem številu oropanih turistov, ki so na poti z avtodomi in počitniškimi prikolicami.


Hrvaška

Na Splitskem internetnem portalu poročajo o t.i. turističnem kriminalu, ki se bi naj stopnjeval skladno z dvigom temperature. V maju je bilo tujcem ukradeno 85.000 HRK, v prvi polovici junija pa so tatovi »nabrali« že 50.000 HRK. Splitski tatovi (v glavnem državljani BIH, odkrili pa so tudi dva Romuna) tudi niso izbirčni glede potnih listov. Na udaru so predvsem ženske tako mlade kot malo starejše. Prednjačijo žepne kraje, takoj za njimi pa so vlomi v jahte, jadrnice, čolne in seveda avtomobile.
Za mesto zločina si tatovi ponavadi izberejo najbolj frekventne dele v centru mest, pa tudi plaže jim niso nezanimive. Največkrat izmaknejo video kamere, fotoaparate, mobilne aparate, nakit, polne torbe, denarnice ...
Nič bolj varni niso niti tisti, ki potujejo z vlakom (kar nekaj tatvin se je zgodilo na relaciji Zagreb-Split), kot tisti, ki potujejo s turističnimi ladjami.
Tudi Iz Pule poročajo, da je letna turistična sezona raj za tatove ter, da so predvsem tuji turisti najpogostejše žrtve.


Kako se lahko zaščitimo?

100 % zaščite ni, saj so tatovi vedno bolj vešči. Lahko pa tatovom in vlomilcem z nekaterimi preventivnimi ukrepi precej otežimo delo:

1. Vedno zaklenimo vozilo tudi, če ga želimo zapustiti za samo za kratek čas.
2. Pri avtomobilu s štirimi vrati, zaklenimo zadnja vrata in prtljažnik.
3. Nikoli ne puščajmo na vidnem mestu vrednih predmetov. Le te zakrijemo ali jih varno spravimo v zaklenjen prtljažnik.
4. Dokumente in denar, če je le možno nosimo v posebni denarnici, ki si jo obesimo okrog vratu ali pripnemo okrog pasu. Nikoli ne puščajmo torbic, denarnic ali listnic na zadnjih sedežih. Zelo zanimivi za kriminalce so tudi naši potni listi.
5. Vsako izgubo, tatvino ali pogrešitev osebnih dokumentov v tujini takoj sporočimo na diplomatsko – konzularno predstavništvo naše države v tujini. Kadar to ni mogoče, pa najkasneje v osmih dneh po prihodu v Slovenijo, o tem obvestimo upravno enoto.
6. Če smo na poti z avtodomom ali počitniško prikolico si pravočasno predvidimo prenočevanje, ki naj bo le v kampih.
7. Ne parkirajmo na neosvetljenih parkiriščih.
8. Če nas nekdo med vožnjo opozarja na napako na našem vozilu ali nas želi zaustaviti, nadaljujmo z vožnjo do prvega počivališča. Če pa se že moramo ustaviti, zaklenimo vozilo. Sopotniki naj nadzirajo situacijo okrog vozila.

(Vir: Prometna svetovalnica)

nazaj Fotogalerija