Dnevne luči na novih vozilih EU po letu 2011 obvezne

datum: 28.09.2008

kategorija: Novice

 

Vsi novi avtomobili, avtobusi in tovornjaki v EU bodo morali biti po letu 2011 opremljeni s posebnimi dnevnimi lučmi, so danes poudarili v Evropski komisiji. To so posebne luči, ki se prižgejo ob vzpostavitvi kontakta in znatno izboljšajo vidljivost vozil na cesti za druge uporabnike, porabijo pa tudi manj energije od običajnih žarometov.

V nekaterih državah, tudi v Sloveniji, je uporaba luči čez dan že obvezna, vendar bodo luči, s katerimi bodo morala biti opremljena nova vozila v EU, posebne vrste. Uporaba luči čez dan zelo pozitivno vpliva na varnost v cestnem prometu, so ob napovedi novega ukrepa poudarili v komisiji. Med prvimi, ki so uvedle tak ukrep, so bile skandinavske države.

"Uvedba posebnih dnevnih luči za avtomobile, tovornjake in avtobuse bo pomembno prispevala k uresničitvi našega cilja - zmanjšanju števila smrtnih žrtev na evropskih cestah, hkrati pa bodo bolj energetsko učinkovite od sedanjih luči," je poudaril komisar za industrijo in podjetja GĂźnter Verheugen.

Cilj EU je, da bi število smrtnih žrtev v nesrečah na cesti do leta 2010 zmanjšala za polovico. Sedaj na cesti vsako leto umre približno 40.000 ljudi

(VIR:AMZS)

nazaj Fotogalerija