V Italiji so v nočnem času kazni višje

datum: 19.08.2009

kategorija: Novice

 

Italijanske oblasti so že v mesecu maju lanskega leta povišale kazni za prekrške v prometu. Izstopajo predvsem denarne kazni za prekoračitev hitrosti, zaporne kazni za vožnjo pod vplivom alkohola in zaseg vozila pri povzročitvi nesreče pod vplivom alkohola. Predpisana je celo kazen do 400 EUR za lastnike vozil, ki pustijo motor parkiranega vozila teči zaradi delovanja klimatske naprave. V mesecu avgustu pa je začela veljati še dodatna določba, ki kazni za prekrške storjene v nočnem času med 22. in 7. uro poviša za tretjino.

Ob prekoračitvi najvišje dovoljene hitrosti za 40 do 60 km/h vas čaka kazen do 1.460 EUR in odvzem vozniškega dovoljenja za 1 do 3 mesece. Velja opozoriti, da lahko italijanski policisti odvzamejo vozniško dovoljenje tudi tujim voznikom. Tega nato pošljejo pristojnemu organu v voznikovi matični državi, kjer voznik sicer lahko vozi, vendar pa mu prepoved vožnje v Italiji še vedno velja za dobo navedeno ob izreku kazni. Ob prekoračitvi hitrosti za več kot 60 km/h se lahko kazen povzdigne do 2.000 EUR, prepoved vožnje pa do enega leta.

Ob uporabi mobilnega telefona brez prostoročne napeljave je kazen do 594 EUR, ob ponovni tovrstni kršitvi v dobi dveh let, pa lahko sledi tudi odvzem vozniškega dovoljenja za 3 mesece.
Ob vožnji pod vplivom alkohola so kazni še strožje. V kolikor ima voznik med 0,5 in 0,8 g alkohola na kilogram krvi je kazen do 2.000 EUR in odvzem vozniškega dovoljenja do 6 mesecev. Pri vsebnosti alkohola med 0,8 in 1,5 je denarna kazen lahko 3.200 EUR z zaporno kaznijo do 3 mesecev. Sledi tudi prepoved vožnje do 12 mesecev. Pri vsebnosti nad 1,5 je sledi denarna kazen 6.000 EUR in do 12 mesecev zaporne kazni. Prepoved vožnje je v tem primeru za dve leti.

Pri povzročitvi prometne nezgode pod vplivom alkohola se zgoraj navedene kazni podvojijo, sledi pa tudi odvzem vozila za 90 dni.

Seveda pa se kaznuje tudi zavrnitev testa alkoholiziranosti in sicer kar s kaznimi do 10.000 EUR.

(Vir: AMZS)

nazaj Fotogalerija