Šolarji spet prihajajo na naše ceste

datum: 31.08.2009

kategorija: Novice

 

V teh dneh se začenjajo ukrepi za večjo prometno varnost otrok ob začetku šolskega leta.

Otroci na cesti 2Jutri se začenja novo šolsko leto in na cestah bodo pogosteje kot med počitnicami otroci, med njimi se jih bo v šolo mnogo podalo prvič, nikakor ne smemo pozabiti na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šolske klopi in so še razigrani. Vozniki in drugi udeleženci v prometu naj bodo zato v prvih šolskih dneh v okolici šol še posebej previdni.

Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje, prav tako ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila, zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Otroci in mladoletniki spadajo v tako imenovano skupino šibkejših prometnih udeležencev, saj se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč. Zagotavljanje varnosti otrok je ob začetku šolskega leta ena najpomembnejših nalog prometnih policistov, ki so že v teh dneh začeli pogosteje nadzorovati promet, da se tudi vozniki privadijo na prisotnost otrok v bližini šol. S pogosto prisotnostjo bodo prispevali k umirjanju prometa, zato je predvsem v prvih šolskih dneh mogoče pričakovati tudi meritve hitrosti.

Otroci na cestiSeveda pa policija ni edina, ki bo poskrbela, da bodo otroci na šolskih poteh varni. V preventivne akcije se vključuje tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki v večini občin poskrbi za namestitev opozorilnih tabel in plakatov, skupaj s predstavniki občinskih svetov za preventivo in vzgojo pa so pregledali in dopolnili načrte varnih šolskih poti. Poleg tega bodo prehode čez ceste v bližini šol in na drugih nevarnih mestih v prvih šolskih dneh varovali tudi pripadniki civilne zaščite.

Tudi sami smo mnogo pripomogli k temu, da bi bila pot v šolo varnejša. Obnovili smo oznake šol in prehode za pešce, pregledali in očistili preglednost prometnih znakov in poskrbeli, da bo pot v šolo krajša in varnejša.

Vsem šolarjem želimo varno pot v šolo in domov in veliko novih znanj...

CPK d.d.

nazaj Fotogalerija