Kje je obvezen varnostni brezrokavnik?

Prometni zakoni v Avstriji, na Hrvaškem, Italiji, na Slovaškem, v Črni Gori, na Portugalskem ter Španiji predpisujejo obvezno uporabo varnostnega jopiča. Toda za katere voznike je obvezen in kdaj ga je potrebno obleči?

Odvisno od države je uporaba obvezna lahko le ob postanku, v dveh državah pa je jopič celo del obvezne opreme. Nekje je brezrokavnik obvezen za voznike osebnih vozil ali samo za voznike tovornjakov ter za voznike avtobusov (glej tabelo spodaj). Za sovoznike v vozilu je uporaba največkrat le priporočljiva. Za motoriste uporaba varnostnega brezrokavnika ni obvezna.

Na varnostnem brezrokavniku oz. jopiču mora biti obvezno evropska oznaka EN 471 - jopič pa je lahko oranžne, rdeče ali rumene barve.

V poslovnih enotah AMZS lahko kupite varnostne jopiče, ki so v skladu z mednarodnimi predpisi, po ceni 1.600,00 SIT (6,68 €). Člani AMZS imajo pri nakupu 10 odstotkov popusta. AMZS priporoča vsem voznikom, ki se odpravijo v tujino, da pred odhodom kupijo varnostni jopič in s tem pripomorejo k večji varnostni v cestnem prometu in se tako tudi izognejo morebitnemu plačilu kazni.

Italija in Španija: samo ob izhodu iz vozila zunaj naselja
V Italiji in Španiji je na primer jopič obvezen prav tako za voznike vozil tudi tujih registracij in sicer ob vsakem izhodu iz vozila na avtocesti, kot na primer ob okvari vozila ali ob prometni nesreči, postanku, ipd.

Pomembno: italijanski ali španski policist vam ne more izreči kazen ob pregledu obvezne opreme v vozilu, ampak le ob neuporabi brezrokavnika. Sam brezrokavnik v teh državah ni obvezna oprema v avtomobilu, kot je recimo varnostni trikotnik.

Na Portugalskem velja predpis samo za vozila registrirana na Portugalskem, zato v tej državi brezrokavnik za tujce ni obvezen. Seveda ga vseeno zaradi varnostnih razlogov toplo priporočamo.

Avstrija in Hrvaška: varnostni brezrokavnik tudi kot del obvezne opreme
Avstrija in Hrvaška sta na osnovi novega prometnega zakona priključili državam, kjer je obvezen varnostni jopič. Toda obstajajo razlike.

Obvezna je
- uporaba varnostnega jopiča ob vsakem izhodu iz vozila na avtocesti, kot na primer ob okvari vozila ali ob prometni nesreči, postanku, ipd. kot tudi
- prisotnost jopiča v vozilu kot del obvezne opreme ob morebitnem pregledu

Gre torej za dvojno obveznost, ki je lahko tudi dvakrat kaznovana. V nasprotju s Španijo in Italijo, kjer je potrebno jopič uporabljati zgolj pri izhodu iz avtomobila, je jopič v Avstriji in v sosednji Hrvaški del obvezne opreme in ga lahko policija ob pregledu tudi zahteva. Voznik v Avstriji je lahko kaznovan od 14 do 36 EUR.

Denarna kazen za vozila registrirana na Hrvaškem in vozila iz tujine ni predvidena, zato vas lahko policist ob morebitnem pregledu le opozori. Če pa je vozilo v lastni hrvaškega podjetja, potem se za njegovo neuporabo kaznuje odgovorno osebo z denarno kaznijo od 1.500 do 5.000 hrvaških kun, podjetje pa z najmanj 4.000 kunami. Ali bo to pravilo veljalo tudi za tujce, še ni jasno.

(vir: AMZS)

nazaj