Kaj storiti, ko izgubite ali vam ukradejo registrske tablice?

Kaj storiti ko vam ukradejo oz. izgubite registrske tablice?

V zadnjih letih je opaziti, da je kraja registrskih tablic na vozilih postal nekakšen nacionalni šport. Po policijskih podatkih je bilo v letu 2006 ukradenih 5332, kar je za 48% več kot v letu 2005 (3591 kraj) in kar za 84% več kot v letu 2004 (2895 kraj). Tatovi, ki se ukvarjajo s krajami registrskih tablic, v nadaljevanju izvajajo nova kazniva dejanja kot so kraje goriva na bencinskih servisih in različne tatvine, kjer se na kraj pripeljejo z vozili, ki so opremljeni z ukradenimi registrskimi tablicami.


Kaj storiti ko ostanete brez ene ali obeh registrskih tablic?
V vsakem primeru vam svetujemo, da o kraji registrskih tablic obvestite najbližjo policijsko postajo, ki bo krajo zabeležila v računalniški sistem Ministrstva za notranje zadeve. Ob kraji morate registrske tablice zamenjati oz. naročiti novo z enakimi oznakami, drugače vas lahko po 195. členu zakona o varnosti v cestnem prometu doleti kazen v višini 83,46 EUR.

V primeru kraje oz. izgube le ene registrske tablice, lahko na vsakem tehničnem pregledu AMZS naročite novo registrsko tablico z enakimi registrskimi oznakami. Za naročilo nove registrske tablice potrebujete prometno dovoljenje in osebni dokument. Na novo registrsko tablico bo v tem primeru potrebno počakati približno 10 dni, cena izdelave in celotnega postopka pa je 26,93 EUR.

V primeru kraje obeh registrskih tablic vam svetujemo, da se prav tako oglasite v tehnični bazi AMZS, kjer vam bomo ob predložitvi prometnega dovoljenja in osebnega dokumenta izdali nove registrske tablice, zamenjali prometno dovoljenje in popravili zavarovalno polico. Celoten postopek zamenjave je enostaven in hiter, vaše vozilo pa bo še v istem dnevu opremljeno s predpisanimi registrskimi oznakami. Cena celotnega postopka zamenjave registrskih tablic je 33,72 EUR.

 

nazaj