Kam s smetmi iz avta?

Kam s smetmi iz avta? Na cesto!

Tik pred novim letom so "darsovci" samo na delčku južne ljubljanske obvoznice v dveh urah napolnili s smetmi deset velikih črnih vreč. Pa niso praznili smetnjakov na obeh parkiriščih. Na vozni površini, na vmesnem pasu med voznima pasovoma, na odstavnem pasu, na travnati površini na obeh straneh avtoceste so pobirali pločevinke, vrečke, črepinje … skratka vse kar je priletelo skozi okna vozil.

Ure za pobiranje smeti namesto ur za …

Zaradi smeti, ki jih nemarni vozniki odvržejo med vožnjo, se morajo cestarji izpostavljati vsem nevarnostim cestnega prometa, saj leteči odpadki ne izbirajo svojega "kraja pristanka". Za povrh bi lahko cestni delavci, namesto pobiranja smeti, v tem času opravljali svojo "primarno" dejavnost". To so vsem voznikom koristna vzdrževalna in druga dela na cesti, skratka dela, ki so neposredno povezana z zagotavljanjem prometne varnosti. Tak čistilni servis tudi ni prav poceni, saj je treba na cestna in obcestna smetišča spraviti službena vozila ter ustrezno signalizacijo, ki opozarja voznike in zagotavlja varnost izpostavljenemu osebju.

Že spet delo na cesti!

Vozniki smo navajeni, da stalno negodujemo nad cestnimi delavci. Ni nam prav, kadar so na cesti, ker po našem mnenju samo ovirajo promet. Ni nam prav, kadar jih ni, pa bi po našem morali biti zaradi lukenj na cesti, zaradi snega, poledice in sploh zaradi vsega, kar na cesti ni tako, kot bi si želeli. … Skratka so dežurni krivci za vse, kar nam na kakršenkoli način preprečuje, da bi uveljavljali svoje hitrostne pravice.

Nasvet? Pravzaprav dva...

Nasvet, naj vendar ne mečemo smeti skozi okno, je verjetno prav nekoristen, saj nas večina tega nikoli ne počne, pa vendar se masa odvržene krame meri v tonah. Morda pa pisanje o odvrženih smeteh le doseže koga od neosveščenih uporabnikov cestnih površin, da bi se vsaj kdaj pa kdaj premislili in odvrgli smeti tja, kamor sodijo. Bolj bi se lahko prijel nasvet voznikom, ki vozijo mimo vzdrževalcev na cesti: zmanjšajte hitrost in upoštevajte označeno omejitev tudi takrat, kadar oranžno oblečeni delavci "samo" pobirajo odpadke na cesti. Tudi vam se lahko zgodi, da boste na primer zaradi počene gume obstali na cesti. Takrat lahko sami doživite, kako prijazno je, če kakšen avto huškne mimo vas s 150 na uro.

 

nazaj