Prevoz počitniških in tovornih prikolic

Preden se odpravite na pot s priklopnikom, vam svetujemo, da se natančno pozanimate o nekaterih značilnostih in zakonskih zahtevah vožnje priklopnika. V tehničnih podatkih priklopnika najdete nujno potrebne podatke, iz katerih je razvidno, kdaj je potrebna registracija, tehnični pregled in kašen vozniški izpit potrebujete.

Kdaj sta potrebna registracija in tehnični pregled priklopnika?
Registracija lahkega priklopnika (največja dovoljena masa do 750 kg) ni potrebna, saj je zavarovan preko vlečnega vozila, zato mora biti pri vleki označen z enako registrsko tablico, kot vlečno vozilo. Tehnični pregled za lahke priklopnike je potrebno opravljati vsaka 4 leta. Za bivalne priklopnike je potrebna registracija le, če je največja dovoljena masa nad 750 kg. Tudi tehnični pregled vseh bivalnih priklopnikov, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, se opravlja na 4 leta.

Po pravilniku o merah in masah vozil sta lahko avtomobil in priklopnik skupaj dolga do 24 metrov, vendar je potrebno upoštevati, da je največja dolžina priklopnika 12 m. Pri vleki priklopnika, ki je širši od vlečnega vozila, sta predpisani dve dodatni zunanji ogledali, ki sta običajno nameščeni na daljših nosilcih, tako da segata preko širine priklopnika. Širina priklopnika skupaj s tovorom ne sme presegati 2,55 metra Daljši tovor, ki ga prevažamo na prikopniku, lahko na zadnji strani sega 1,5 m čez priklopnik, vendar mora biti vsaj na petih šestinah dolžine oprt na prikopnik. Skrajna točka tovora mora biti označena, najbolje s kvadratno tablo 50 x 50 cm, ki je pobarvana s pasovi oranžne in bele barve.

Pred vožnjo na priklopniku preverite tudi brezhibnost delovanja vseh svetlobnih naprav, globino profila pnevmatik (najmanj 1,6 mm), stanje vlečne naprave in varnostne vezi ter zavor, če jih priklopnik ima.

Največja dovoljena hitrost vožnje osebnega vozila s priklopnikom na avtocestah ter na cestah izven naselij je v večini evropskih držav omejena na 80 km/h, v naselju pa 50 km/h. Pri vleki priklopnika posebej pazite pri zaviranju, zavirajte pravočasno in z občutkom, ter se izogibajte prehitevanju. Pri prevozu bivalnega prikopnika bodite pozorni na bočni veter, saj vam lahko tudi pri manjših hitrostih zaradi velike bočne površine veter prevrne vozilo. V bivalnem prikopniku ni dovoljeno prevažati ljudi.

Kdaj potrebujem vozniško dovoljenje B+E kategorije?
Z vozniškim dovoljenjem B kategorije lahko vlečemo lahki priklopnik (tovorni ali bivalni prikopnik do največje dovoljene mase 750 kg). V tem primeru dodatna E kategorija vozniškega izpita ni potrebna.

Pri vleki vseh ostalih priklopnikov, katerih največja dovoljena masa presega 750 kg, ne potrebujemo E kategorije, če upoštevamo, da:
· največja dovoljena masa priklopnika ne presega mase vlečnega vozila in
· največja dovoljena masa vlečnega in priklopnega vozila skupaj ne presega 3.500 kg.

V ostalih primerih je potrebno imeti vozniško dovoljenje kategorije B+E.

 

nazaj