Spletni vremenski opozorilni sistem za Evropo

Dne 23.3.2007 prične delovati nova spletna stran, posvečena opozorilom pred nevarnimi vremenskimi pojavi na območju Evrope. Nastala je pod okriljem Eumetnet organizacije, ki združuje evropske javne meteorološke službe znotraj Svetovne meteorološke Organizacije.

Po zgledu projekta Meteorisk (www.meteorisk.info) ponuja www.meteoalarm.eu enovit grafični prikaz stopnje vremenske ogroženosti po posameznih evropskih državah. Barva, s katero je država na karti obarvana, predstavlja stopnjo ogroženosti zaradi pričakovanih vremenskih dogajanj v naslednjih 48 urah.

Rdeča pomeni najvišjo stopnjo nevarnosti (pojavi se lahko največ enkrat letno), oranžna pomeni veliko ogroženost (ponavadi jo lahko pričakujemo nekajkrat na leto), rumena pomeni, da bo vreme sicer lahko povzročalo nevšečnosti, a v takem obsegu kot se to pač dogaja dokaj pogosto. V kolikor je država pobarvana zeleno, tam ne pričakujemo vremenskih nevarnosti.

ARSO že aktivno sodeluje pri projektu Meteorisk, kjer gre za sodelovanje regij na območju Alp, projektu Meteoalarm pa se bomo priključili v najkrajšem možnem času

Ogled:
METEORISK
METEOALARM

VIR: ARSO

nazaj