Kaj storiti v primeru prometne nesreče?

Dolžnost vsakega voznika je, da v primeru prometne nesreče pomaga udeležencem v okviru svojega znanja in zmožnosti ter zavaruje kraj nesreče, v kolikor to še ni postorjeno.

Varnostni trikotnik postavite vsaj 50 metrov od kraja nesreče in s tem opozorite druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč.
Presodite okoliščine v katerih ste našli udeležence (če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti) ter vključite druge, ki so na kraju nesreče.
Presodite stanje poškodovancev (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barva kože, telesna temperatura, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bluvanje...)
Obvestite policijo, pokličite številko 113.

Kaj storiti, če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo materialna škoda?
Vsak udeleženec prometne nesreče I. kategorije mora ustaviti vozilo, zavarovati in označiti kraj in čimprej vozilo odstraniti z vozišča (če je vozno). Tako boste najhitreje sprostili promet. O prometni nesreči ni potrebno obvestiti policije. Udeleženci si morajo izmenjati osebne podatke, podatke o zavarovanju, pokazati vozniško ter prometno dovoljenje in izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči.

Kaj storiti, če smo udeleženi v prometni nesreči, kjer oškodovanec ni prisoten?
Prometna kultura in veljavna zakonodaja nam narekujeta, da ob takšnih primerih, najpogosteje gre za poškodovanje vozila na parkirnem prostoru, za brisalcem poškodovanega vozila pustimo listek s podatki kje, kako in kdaj nas lahko lastnik poškodovanega vozila najde. Lahko si zabeležimo registrsko številko poškodovanega vozila in na policijski postaji povprašamo o podatkih lastnika poškodovanega vozila ter ga obvestimo o prometni nesreči. S takšnim dejanjem dokazujemo svojo visoko prometno kulturo, saj vsi vemo, da se kaj takega lahko vsakemu zgodi.

(Vir: AMZS)

nazaj