Neobičajna zima kot vzrok povečanja prometnih nesreč

datum: 11.02.2007

kategorija: Novice

 

Na slovenskih cestah so do letošnjega 9. januarja zaradi posledic prometnih nesreč tragično umrli štirje ljudje, kar je eden manj kot v enakem obdobju lani, ko stanje varnosti cestnega prometa ni bilo med najbolj varnimi.

Letošnja zima je v marsikaterih pogledih neobičajna, predvsem pa je izstopajoča zaradi precej višje povprečne temperature zraka in posledično tudi zelo majhne količine padavin. Zime, v katerih ne zapade veliko snega, po tradiciji nimajo pozitivnih vplivov na prometno varnost. V takšnih razmerah se sicer zgodi manj prometnih nesreč kot v zimskih razmerah, vendar so posledice zaradi večjih hitrosti hujše. Bolj kot so zime mile in suhe, večji problem predstavlja hitrost. To se je žal potrdilo tudi v decembru 2006. Zadnji štirje meseci v 2006 so bili nadpovprečno topli, pozitivni odkloni v temperaturah so bili najvišji v mesecu decembru, ki je bil v povprečju toplejši kar za dobrih 4,5 °C kot v enakem obdobju leta 2005.

V mesecu decembru 2006 je umrlo 29 udeležencev prometnih nesreč, kar je 45 % več kot v enakem obdobju leta 2005 (20) in 81 % več kot leta 2004. Med njimi je umrlo največ pešcev (34 %) in voznikov osebnih avtomobilov (28 %). Najpogostejši dejavnik prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost (59 % decembrskih žrtev), kar še dodatno potrjuje dejstvo, da se največ najhujših prometnih nesreč zgodi v obdobju lepega vremena in ugodnih vremenskih razmer, saj se posledično povečuje število udeležencev v cestnem prometu, prisotne pa so višje povprečne hitrosti vozil (suhe ceste, jasno vreme, malo padavin).

Nasveti voznikom
Zima je zagotovo čas, ko se vozne razmere na naših cestah zelo spremenijo. Vlaga, sneg, veter in mraz so stalni spremljevalci naše vožnje. Vse to nam narekuje, da med vožnjo predvidevamo nevarnosti, ki prežijo. Zato – previdno; hitrost in način vožnje prilagodimo razmeram na cesti, in predvsem posledicam, ki lahko nastajajo zaradi nizkih temperatur, predvsem v nočnem času. Ne pozabimo, da nas nevarnosti največkrat čakajo na viaduktih in mostovih, na delih cest, ki vodijo skozi gozd, in na delih cest, ki so izpostavljeni močnemu vetru (burja). Zato vozniki vozite posebej previdno, hitrost pa prilagodite stanju vozišča in razmeram na cesti.

Naj vas ugodne vozne razmere ne zavedejo. V tem obdobju leta je vozišče hladno, oprijem pnevmatik pa daleč od optimalnega. Zaradi vsega navedenega je daljša tudi zavorna razdalja, posledično pa tudi pot ustavljanja v primeru nenadnih dogodkov. Prepričanje nekaterih voznikov, da ob lepem vremenu zato lahko vozijo hitreje, je zato popolnoma zmotno.
V takšnih prometnih razmerah je poleg naše zbranosti na cesti izredno pomembna primerna priprava vozila. Vozila morajo biti v cestnem prometu pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo.

Da bi bilo čim manj prometnih nesreč, lahko veliko storimo sami. Najbolj pomembno je seveda upoštevanje osnovnih pravil, previdnost in prilagojena hitrost vožnje ter predvsem zavedanje meja vaših zmogljivosti in zmogljivosti drugih voznikov; predvsem bodite pozorni na okolje in druge udeležence v cestnem prometu.

Nasveti pešcem
Zimsko obdobje je čas, ko so najšibkejši udeleženci v prometu tudi najbolj ogroženi. Dolge noči, temna oblačila pešcev in neuporaba odsevnih teles največkrat botrujejo prometnim nesrečam z udeležbo pešcev, ki velikokrat končajo tragično. Priporočamo, da pešci zato v nočnem času poskrbijo za lastno varnost in se opremijo s primernimi odsevnimi telesi (npr. kresničko). Na ta način bodo na svojo prisotnost na cesti opozorili pravočasno in vozniki motornih vozil bodo lahko temu primerno pravočasno in pravilno odreagirali. Opozarjamo tudi na določbo 97. člena Zakona o varnosti cestnega prometa, po kateri je pri hoji zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik ob njem, pešec celo dolžan nositi svetilko oziroma odsevnik.

Napoved prometne varnosti
Meseci, ki so pred nami, veljajo z vozniškega gledišča za najbolj zahtevne. Vozne razmere se namreč pogosto hitro spreminjajo - na enem koncu Slovenije nas čakajo mokre ceste, na drugem poledenele, zato so številne prometne nesreče pogoste. V prihodnjih mesecih pričakujemo, da bodo povprečne hitrosti še vedno visoke, s tem pa večje tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč. Problematični bodo predvsem vikendi (petek, sobota); nekateri jih bodo še vedno izkoristili za uživanje alkoholnih pijač, kar v interakciji z neprilagojeno hitrostjo na slovenskih cestah predstavlja »smrtonosno« kombinacijo. V tem obdobju so še vedno med najbolj ogroženimi tudi šibkejši udeleženci v prometu, predvsem pešci in kolesarji.

Vir: Ministrstvo za promet RS.
 

nazaj Fotogalerija