Non zakon in višje kazni so pričele veljati 30. aprila 2008

datum: 02.05.2008

kategorija: Novice

 

Potem ko je v začetku aprila parlament sprejel novelo Zakona o varnosti cestnega prometa (Ur.l. RS, št. 37/2008), je ta pričela veljati v sredo, 30. aprila 2008. Z njo se višajo kazni za kršitve, ki so po mnenju Ministrstva za promet med glavnimi vzroki najhujših prometnih nesreč na slovenskih cestah. Gre predvsem za prehitro vožnjo, vožnjo pod vplivom alkohola in drog, nepravilno prehitevanje, ogrožanje pešcev in vožnjo v nasprotno smer na avtocestah.

Po novem zakonu je tudi v Sloveniji obvezna uporaba odsevnega jopiča. Tako morajo vse osebe, ki se zaradi okvare vozila ali nesreče na avtocesti ali na cesti rezervirani za motorna vozila zadržujejo izven vozila, nositi odsevni jopič rumene ali oranžne barve. Kazen za neuporabo jopiča je 40 evrov.

Hitrost, alkohol, mamila so stvari, ki ne gredo skupaj z varno vožnjo

Najvišje kazni se obetajo prehitrim voznikom. Tako je po novem zagrožena kazen za voznike, ki bodo v naselju prekoračili hitrost za več kot 20 km/h kar 500 evrov oz. za več kot 30 km/h 1000 evrov + 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornih vozil. Najhujši dirkači, ki bodo skozi naselje omejitev hitrosti prekoračili za 50 km/h bodo ostali brez vozniškega dovoljenja (18 kazenskih točk) in s kaznijo 1000 evrov. Če pa hitrost vožnje ne boste prilagodili razmeram na cestah vas lahko doleti kazen 460 evrov in 6 kazenskih točk.

Nič boljše pa je ne bodo odnesli tisti vozniki, ki bodo za volan sedli pod vplivom drog ali alkohola:
 

  • od 0,5‰ (0,5g alkohola/kg krvi oz. 0,24mg alkohola/l izdihanega zraka) do 0,8‰ (0,38 mg/l) = 450 evrov + 7 kazenskih točk, 
  • od 0,8 do 1,1‰ (0,38 mg/l - 0,52 mg/l) = 570 EUR + 9 kazenskih točk, 
  • od 1,1‰ do 1,5‰ (0,52 mg/l - 0,71 mg/l) oz. vožnja pod vplivom mamil = 950 evrov + 10 kazenskih točk, 
  • več kot 1,5‰ (0,71 mg/l) alkohola, oz. odklonitev preizkusa alkoholiziranosti = 950 EUR + 18 kazenskih točk.


Novela zakona uvaja tudi dodatno možnost odvzema oziroma pridržanja voznika zaradi najhujših prometnih prekrškov, ki so storjeni pod vplivom alkohola in drog. Tako je za voznike, ki bodo imeli v sebi več kot 1,1‰ (0,52 mg/l) alkohola oz. bodo zavrnili strokovni pregled, predvideno pridržanje od 6 do 12 ur. Za najhujše prekrške je predviden tudi zaseg vozila, ki bo doletel voznika, ki je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat kaznovan za najhujše prekrške oziroma, ki bo kljub prepovedi nadaljeval vožnjo. Še strožje določbe so za voznike, ki jim je določena meja alkohola 0,0‰ (npr. mladi vozniki, poklicni vozniki).

Kazni za nesreče, prehitevanje, uporabo mobitela, vožnjo po nasprotnem pasu...

Višje kazni so tudi za nekatere prekrške v zvezi s prometnimi nesrečami. Po novem bo lahko policist v primeru prometne nesreče s hudo telesno poškodbo oz. smrtnim primerom poleg preizkusa alkoholiziranosti odredil še strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom mamil. Zapustitev kraja nesreče bo kaznovana s 500 evri, voznik, ki bo povzročil prometno nesrečo v alkoholiziranem stanju z več kot 1,1‰ (0,52 mg/l) alkohola oz. pod vplivom mamil pa bo kaznovan z 950 evri in 18 kazenskimi točkami, kar avtomatično pomeni izgubo vozniškega dovoljenja. Običajna prometna nesreča bo kaznovana z 200 evri in 5 kazenskimi točkami.

Novosti so tudi pri prehitevanju vozil, predvsem na območju prehodov za pešce. Vožnja mimo ustavljenega vozila pred prehodom za pešce bo kaznovana s 500 evri in 7 kazenskimi točkami, prehitevanje vozila, ki se ustavlja pred prehodom za pešce, pa s 500 evri in 11 kazenskimi točkami. Prav tako bo kaznovano prehitevanje v predoru, prehitevanje »v škarje« ali na ovinku. Prehitevanje po odstavnem pasu na avtocesti bo kaznovano z 200 evri in 4 kazenskimi točkami.

Globa za neuporabo varnostnega pasu po novem znaša 120 evrov, prav toliko tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo, neupoštevanje rumene luči in nepravilen prevoz otrok mlajših od 12 let oz. nižjih od 150 cm, ki morajo biti med vožnjo v otroškem sedežu oz. zavarovani z ustreznim zadrževalnim sistemom. Vožnja z neprižganimi lučmi v dnevnem času bo kaznovana s 40 evri, če pa boste brez luči vozili v predoru ali ponoči, pa je kazen 160 evrov.

Novost v zakonu je tudi določba, ki prepoveduje sunkovito speljevanje, zaviranje in vožnjo avtomobilistov po dveh oz. motoristov po enem kolesu, kar bo kaznovano s 300 evri . Če boste vozili po voznem pasu, namenjenem javnemu potniškemu prometu, ali pa po nasprotnem voznem pasu vas čaka kazen 300 evrov + 5 kazenskih točk.

Ali bo po novem res bolj varno?

Če bodo višje kazni res pripomogle k varnejšim razmeram na naši cestah bomo videli zelo kmalu. Trenutno smo po višini kazni v samem evropskem vrhu. Nižje kazni imajo celo v Nemčiji, Avstriji in Italiji. Kot kaže anketa na dan 29. 4. na spletni strani Ministrstva za promet (www.vozimo-pametno.si) celo 53% anketirancev meni, da višje kazni ne bodo pripomogle k izboljšanju varnosti na cestah. Kot se je zgodilo ob zadnjem povišanju kazni tudi sedaj pričakujemo, da bodo statistiko prekrškarjev zopet povečevali na račun voznikov, ki le tu in tam prekoračijo hitrost za nekaj km/h, pravih cestnih dirkačev in norcev pa roka pravice zopet ne bo dosegla.

Ker predvsem v prvih dneh maja pričakujemo zelo veliko število policistov na naši cestah, ki bodo od sedaj še "močnejši", voznikom svetujemo, da se dosledno držijo zakonskih omejitev, predvsem pa upoštevajo omejitve hitrosti v naseljih, v primeru prevelikega zaužitja alkohola pa seveda uporabijo javni prevoz oz. pokličejo taksi.

(Vir: AMZS)

Brošura - VOZIMO PAMETNO

nazaj Fotogalerija